Хармонията между дивото в природата и красивото човешко тяло

Това беше най-сложната подводна фотосесия, която съм имала. Тя беше замислена като хармонично единство между дивото – огромния, мощен скат и красивото женско тяло. Дайвинг инструкторът, който трябваше да ни заведе до мястото, никога не беше асистирал в такива фотографски сесии, а баластният колан на партньора ми се оказа недостатъчен, при което не можа да потъне до необходимата дълбочина от 18 метра. Нямаше връщане назад. Моделът трябваше да бъде осигуряван от човек, който въпреки огромния си опит като водолаз, нямаше такъв опит.

Водата беше студена, не повече от 22º и Jess зъзнеше застинала в очакване. Фотосесията започна. Аз бях на около метър от модела, без плавници, за да не размътвам допълнително водата. Снимах с широкоъгълна оптица, която покриваше почти 180 градуса от равнината. Скатовете са дружелюбно настроени в този залив, свикнали с водолазите и в очакване на храната, която им носят ежедневно. Те прелитаха над главите ни, а моделът се измъкваше от мощните им прегръдки с финес и красота, но напрежението и рискът бяха огромни. Все пак това бяха големите атлантически скатове, които достигаха до 2-3 метра дължина само на тялото и с лекота повдигаха моят модел, въпреки примката с тежести, която беше вързана през глезена и. Опашката на ската е 1,5 пъти по-дълга от дължината на тялото му и върху нея има отровни бодли, коите лесно можеха да закачат голото тяло на модела. Пазейки дистанция от него, както се бяхме уговорили в предварителния брифинг, за да не влиза в кадър, осигуряващият водолаз изчакваше за подаден сигнал. Но с късия осигурителен шланг на регулатора, който водолазите обичайно използват, се губеше много време.

В един момент от фотосесията, моделът подаде знак, за необходимост от въздух, но разконцентриран от обстоятелствата, осигуряващия водолаз не го видя. Аз изтръпнах и нервно започнах да дърпам октопосът ( резервния регулатор) на моето оборудване. Ставаше въпрос за няколко секунди, които са се запечатали в спомените ми, като най- рисковият момент, в който съм попадала. Бях толкова близо до нея, и въпреки всичко, се чувствах като закована, без плавници. Закъснялата реакция на осигуряващия водолаз без малко можеше да се окаже фатална. Няма да забравя какъв скандал се заформи под водата между нея и водолаза със знаци, в които думите бяха излишни.

Тя се успокои и подаде сигнал, че е готова, за да продължим фотосесията. Последва пълна концентрация. Само модели отдадени изцяло на идеята, професионалисти с желязна психика, каквато беше Jess, след такава критична случка, могат да продължат. Не знам от къде тя намери сили да го направи, но със следващите кадри, постигнах всичко онова, за което съм си мечтала в тази фотосесия.

Модел- Jess Avellaneda Aristi