Специфики в подводната фотография с модели

Позирането и изобщо подводната фотография е един изключително сложен, но в същото време и невероятно красив процес на представяне на взаимодействието между човека и природата.

Има различни специфики, на които трябва да се обърне внимание, за да може един такъв процес да премине безпроблемно и сесията да бъде успешна.

Фотографията под вода се базира на тази над вода, но разбира се е доста по-трудно. Когато говорим за работа с хора, предизвикателството нараства двойно.

Категоризация на моделите

Преди предприемането на една такава фотосесия, аз задължително трябва да съм запозната с това каква подготовка има модела, за да се съобразя с неговите възможности. Избягвам да работя с модели, които нямат никакъв опит, макар да има малки изключения.

Най-лесно фотосесиите се провеждат в контролирана басейнова среда, на плитко, където може дори да се стъпва на дъното. Това дава допълнителна сигурност на моделите и те могат да се съсредоточат върху позата, изражението на лицето и как да отварят очите си под вода.

Моделите с повече опит могат да влязат в басейни до 5-6 м дълбочина, както и в морска среда. И в двата случая методът за дишане, който се използва, е на принципа на апнея. Моделът поема дъх над водата, след което се гмурка под водата и издишва. Не е необходимо да задържа дъха си много дълго време. По-важно е той да се чувства спокоен. Това може да се направи многократно, до постигане на желания резултат.

Третият случай е, когато моделът има дайвинг сертификат.

Тогава може да се снима на дълбочина над 6м. Тук вече говорим за дълбочинни сесии, където се работи на принципа на акваланг, т.е. с допълнителни водолазни бутилки. Към модела работи един осигуряващ водолаз, който следи за неговата сигурност.

Предварително има установени знаци, с които се комуникира под вода. Когато моделът е на прага да остане без въздух, подава знак и водолазът, посредством регулатор, подава въздух, а моделът се успокоява и може да издържи така 30-40 сек, като позира спокойно. Не е нужно и повече задържане, тъй като това може да доведе и до сериозни травми, в следствие на пренасищане с CO2.

Голямото изпитание

Работата под вода е едно изключително изпитание и когато човек няма нужната подготовка, нещата доста могат да се объркат. Интересен пример е една ситуация от сесията ми с испанката Jessica Avellaneda Aristi на о.Тенерифе, 2015г.

Сесията беше със скатове, едни много дружелюбни животни, които са свикнали с човешкото присъствие и са се превърнали в атракция за идващите там специално, за да ги видят водолази. Концепцията беше с гол модел. Исках да уловя женската красота в условията на тези мощни диви създания.

Температурата на водата беше 22 градуса, а дълбочината -18 м. Поради тази причина трябваше да се работи на принципна на акваланг. Основният осигуряващ водолаз обаче не успя да потъне с нас и се наложи неговите функции да се поемът от инструктурът по гмуркане към diving центъра, който бярме ангажирали. Той обаче никога не беше присъствал на такива фотосесии.

Преди всяка фотосесия аз правя брифинг, на който обеснявам какво трябва да се случи и как да се реагира при евентуални непредвидени ситуации. Но явно това не беше достатъчно. В един от моментите, в които моделът бе обвит в прегръдката на един от скатовете, започна да остава без въздух. Осигуряващият водолаз не видя нейните сигнали, а тя вече оставаше без дъх. Аз бях съвсем близо, на около метър и когато видях какво се случва, в уплаха дръпнах отопусът ( резервният регулатор) за да и го подам. Опитах да достигна до модела, но без плавници, които бях свалила, за да не размътвам водата, бях трудно подвижна.

Успяхме да реагираме навреме, но много важна тук беше реакцията на Джесика. Тя е невероятен професионалист и успя да запази спокойствието необхдимо ни, за да завършим успешно фотосесията.

Тази ситуация ми даде ценен урок – винаги да се презастраховам като оставям резервна бутилка скрита в близост до модела.

Изборът на модел зависи от комплекс от качества

При избора на модел е важен комплексът от професионализма, опита и харизмата, защото не най-красивият модел е най-харизматичен под водата. Имала съм варианти, в които едно на пръв поглед незабележимо момиче, зад което никога няма да се обърнеш на улицата, когато влезе във водата, се преобразява в сирена. Това са едни специални хора, които носят, както аз казвам “сол във вените”. Те са предопределени за такова нещо.

Да поговорим малко за визията

Когато говорим за визия и облекло на моделите при подводната фотография, е важно да се обърне внимание на няколко момента.

       • Гримът – аз сама правя грима на моделите си. Важна роля тук играят температурата на водата и типът воден басейн. Гримът е по-дълготраен при по-ниски температури, до 30 градуса. Когато водата надвиши този праг, той просто не издържа. Солеността на водата пък фиксира грима за по-дълго време и той може да издържи с часове.

Аз използвам по-водоустойчиви материали, но тук идва другият проблем. Спиралата и очната линия задължително също са водоустойчиви. Водоустойчивите сенки не винаги дават това качество и блясък, което ми трябва. Затова избирам тези с по-мазна текстура, включително тип пигменти. Те са много по-интензивни, по-лъскави и много добре улавят светлината на светкавицата. При миглите държа освен на водоустойчивото лепило, те да са на снопчета. Ако някое се отлепи, това трудно ще се забележи.

       • Косата – всяка дама е по-красива с повече коса, особено, когато е под вода. Затова, когато е възможно използвам допълнително коса във вид на кичури. Използвам както естествени, така и изкуствени. Възможно е да има някакъв много семпъл стайлинг в захващането на косата. Това е напълно достатъчно – останалото го свършва водата.

        • Дрехи – при дрехите колкото по-лек е платът, толкова по-ефирна е материята под водата. Леката материя по-лесно се вдига нагоре, носи се от водата и създава допълнителна еферичност. Докато тежките платове лесно падат надолу и биха могли да повлекат модела. Лично аз предпочитам материи тип, шифон, воалести и ефирни материи, които изглеждат красиво под водата и създават допълнителна еферичност.

Преобличане на модела на 18 м дълбочина

        • Бижута – сами по себе си те са тежки и нямат нужда от допълнително застопоряване. Рискът е при дълбочинна сесия да не се изгуби някое скъпо бижу. На световното първенство в Израел снимах модел с изключително скъпи бижута, на стойност около 100 000 $. Те бяха застраховани, но за по-голяма сигурност на собственика, позволихме той да бъде осигуряващия водолаз, за да бъде спокоен.

        • Позиране – позирането е изключително важен момент. Сесиите с опитен модел преминават по-плавно и леко

Израелският модел Ellie Biel, с която работих на световното първенство по подводна фотография в Ейлат, Израел, 2014 г. ми показа какво е да си професионален подводен модел. Тя ме научи на някои тънкости, които и до ден днешен използвам.

Показах ги и на Jessica, тъй като тя не беше обучена за подводен модел в началото. Моята задача беше да и покажа някои елементарни упражнения от класиката на балета – позицията на краката, как да се държат ръцете, плавност и грация на движенията. След това преминахме към упражнения в басейн. Първата проба беше в една подводна пещера, където тя се представи изумително добре. След това успя много бързо да напредне и всъщност се превърна в най-добрият ми модел.

Полът няма значение, всичко е до човека

Изключително голямо удоволствие за мен е да работя с деца. Те приемат всичко, което се случва под водата като една игра. Все още не са суетни и не ги притеснява това как изглеждат под водата и как трябва да застанат. Това позволява нещата да се случат доста лесно.

Общо взето няма значение дали работя с мъже, с жени или с деца. Всичко е до човека и неговата подготовка. Едно от момчетата, с които съм работила по една поръчкова модна фотосесия, не беше водолаз, а трябваше да влезе в басейн с дрехи и обувки на дълбочина около 4-5 м. За да се спести време и дисконфортът в гмуркането нагоре-надолу, с моделът работи осигуряващ водолаз. Момчето беше професионален модел и направихме само един тест, след който той се справи абсолютно перфектно.

Подводната фотография е изключително сериозно занимание, не просто заради нейната специфика, а най-вече, защото тук в една по-голяма степен говорим за животозастрашаваща среда. Затова на първо място винаги трябва да са професионализмът и вниманието към детайлите, а всичко останало ще се случи с лекота.