Тенерифе – царството на Wreck фотографията

Wreck фотографията е поджанр, който мен лично много ме вълнува и предизвиква творческия ми стимул. Ще ви разкажа малко за този интересен обект или фон на снимане – потъналите кораби. И по-конкретно – за El Condesito, El Meridian и El Peñon… 

El Condesito или още познат като  любимеца на водолазите в Тенерифе e 30-метров товарен кораб за строителни материали, заседнал на брега на най-южния край на остров Тенерифе и потънал на 27 септември 1973 г., близо до Лас Галетас. Според легендите, El Condesito е потънал, защото капитанът е бил пиян.

Нещастният инцидент оставя две важни наследства: Фарът Раска, построен в последствие, е издигнат, за да предотврати ново корабокрушение, подобно на това на El Condesito – един от най-известните и уникални места за гмуркане в Тенерифе. Корабът лежи на дълбочина 20 метра, между стените на подводен каньон, заобиколен от много морски обитатели.

През годините корабът се разпада на няколко части, което позволява да се разглеждат подробно останките и спокойно да се разучава скрития морски живот. Тук можете да откриете октоподи, риби-тромпети, баракуди, морени…

El Meridian е не по-малко забележителен. Останките на 18-метров немски траулер, който е бил докаран в Тенерифе през 70-те години се намират на Канарските острови, точно на южното крайбрежие на Тенерифе. Корабът е умишлено потопен през 2005 г., за да се създаде изкуствен риф. Историята около неговото потопяване не е толкова вълнуваща, но пък със сигурност е атракция за гмуркачите.

Развалината лежи на пясъчното дъно, на дълбочина от 22 до 30 м. Мястото за гмуркане е подходящо за по-напреднали водолази, но винаги трябва да се има предвид и наличието на понякога силните течения. В районът морският живот е доста разнообразен – с много морски животни, като групери, октоподи, морена, дори ангелски акули, които могат да се наблюдават през зимните месеци, което го прави примамливо място за изследователите на подводния живот.

Явно има нещо специално в Тенерифе, щом толкова много останки на кораби са ситуирани там. Близо до Санта Крус де Тенерифе, красивият град с гледка към океана Табайба почиват развалините на кораба El Peñon.Този 27-метров влекач е потопен през 2006 г., отново с цел да се превърне в изкуствен риф и да привлече обратно красивия морски живот, което успява да направи. Тук  гмуркането отново не е за прохождащи водолази, а за по-опитни, тъй като останките се намират на 20 м дълбочина и се спускат до 32 м от другата си страна.

Този изкуствен риф е един невероятен пример за това как водната екосистема може да бъде повлияна положително от човешкото взаимодействие.

След потъването на El Peñon разнообразието при останките се увеличава невероятно. Там може да намерите всякакви видове морски животни.