Потъналите кораби и техните истории

Обичам потъналите кораби. Te ми дават усещане за нещо непреходно и са абсолютният символ на подводния свят.

Фотосесиите на тях са най-често дълбочинни, криещи риск и изискват да бъдат добре обмислени, а моделът трябва да има солидна подготовка и препоръчително – висока дайвиг квалификация. 

Но тъй като много съм писала за историите около всяка фотосесия, сега искам да ви разкажа за историите около самия декор. Всъщност любимият ми декор – потъналите кораби. 

Всеки кораб си има своя собствена съдба и история.

Satil Wrec – неуморният боец

През 2014-та година, по време на Световното първенство по подводна фотография в Ейлат, заснех няколко фотосесии при потъналия кораб Satil Wrec – първата ми дълбочинна фотосесия с модел беше с израелката Ellie Biel. Бяхме на 18 метра, до мачтата на потъналия кораб, обрасла с червени корали. Мястото отлично кореспондираше с червената, шармантна рокля с 3-метров шлейф на Ellie.

Там заснех и моята фотосесията с балерина. Вдъхновението ми за нея беше детски спомен от сувенир – музикална кутия гондола с танцуваща балерина. Elli изглеждаше точно като нея – бяла, финна, с изящни ръце, и поза на краката в пирует.

Третата моя фотосесия „Безпокойството на една осъдена душа“ освен като част от сета 5 снимки, с който получих 3 място на световното състезание, в последствие спечели още една престижна награда в състезанието Ocean Art.

А историята на потъналия кораб Satil (известен още като Ahi Sufa) е повече от интересна…

Това е боен кораб, собственост на Израел, който служи през целия си живот на флота. Когато идва време за “пенсионирането му”, той нарочно е потопен, за да се превърне в полигон за обучение на водолази, както и в туристическа атракция. 

През годините се е превърнал в дом на много морски обитатели. Около останките можете да засечете риби-ангели, мурени, октоподи… През май ята стъклени риби се събират накуп и образуват феноменални прозрачни фигури.

С годините Satil се е превърнал в любимо място за гмуркане. Поради богатия морски живот около потъналия кораб, той се превръща в желан мизансцен на подводни фотографи и атрактивно място за гмуркане.

El Condesito – любимецът на водолазите в Тенерифе

El Condesito се намира на остров Тенерифе. Снимахме на около 18 метра дълбочина.  Там работих с моя модел Jess Avellaneda Aristi. В първата си композиция реших да съчетая по един контрастен, но атрактивен начин романтиката на миналото със съвременната визия на модел в диско стил, който слуша музика.

Втората композиция беше замислена по скоро като хармонично единство в цвят и вибрации между изящното женско създание и тайнственте корабни останки, които винаги ще привличат водолазите и морските обитатели.

А каква е историята на El Condesito?

Това е товарен кораб за строителни материали, потънал на 27 септември 1973 г., близо до Лас Галетас на южния бряг на Тенерифе.

Според легендите, El Condesito е потънал, защото капитанът е бил пиян. Корабът лежи на дълбочина 20 метра, между стените на подводен каньон, заобиколен от много морски обитатели.

През годините корабът се разпада на няколко части, което позволява да се разглеждат подробно останките и спокойно да се разучава скрития морски живот. Тук можете да откриете октоподи, риби-тромпети, баракуди, мурени… Това е любимо място за гмуркане, но винаги трябва да се има предвид и понякога силното течение.