За мен

Plamena Mileva 

     Родена съм в България, в най-големият черноморски град Варна.

     Фотографията за мен е изкуство, в което се стремя да създавам образи и сюжети като в картина. Вътрешният свят на моята личност винаги е бил приказен и красив, здраво свързан с водата. Затова и всичко се случи от самосебе си,  в естествен развой.

     През 2001 година завърших факултета по Изкуства към Великотърновския университет „ Св. Св. Китил  Методий. Имено тази художествена база изигра своето възлово значение в светоусещането ми като твотец имащ необходимост да създава красота във всяко нейно измерение. Фотографията се появи като перфектен изказ на тази потребност, а подводната фотография с модели, ескалира като платно пред четката на вдъхновен художник.

    Човекът  е най-висшето творение и за мен е истинско предизвикателсво да търся и пресъздавам съвършенството му с изказа на фотографията. Във водата светлината рисува сенки като в живописна картина, фигурата изпада в безтегловност и хармонично с целия  подводен свят се свързва с необичайната  мистичност. Приказните сюжети са своеобразен  опит за моето бягство от действителността, в свят различен от този, в който живея,   да запазя духа си на творец, създаващ изкуство като душевна потребност.

 

    Дебютът ми в подводната фотография беше преди  6 години. Най- трепетните си чувства като майка тогава исках да запечатам в подводна басейнова фотосесия посветена на малкото ми съкровище, в която той да бъде главният протагонист.  Моделът в ролята на майката, подходи с изключителен  професионализъм и  успя много добре да пресъздаде  онова майчино чувство и  любов към детето, които я правят истински красива. 

      От този момент нататък аз разбрах, че имено този тип фотография е най-голямото предизвикателство към мен и съм открила своя път в живота.

    Първите фотографии, които заснех, бяха направени на апнеа (с поемане и задържане на дъха)  в Черно море - България и Егейско море в Гърция и Турция. Януари месец 2014 точно преди една предприета екскурзия за дайвинг в Дахап, Египет, взех  първата си степен като водолаз, а няколко месеца след това в Гърция и втората- Advans по Padi. Същата година в Eilat Red Sea underwater photography competition, Израел, направих първите си дълбочинни фотосесии с професионалния подводен модел Ellie Biel. Резултатите от сесиите се оказаха своеобразен трамплин в кариерата ми като подводен моден фотограф. Имах възможността да снимам красивата Ели с бижута на D&A Fine Jewelry,  някои от които струваха над 100 000$. С това състезание обвързвам и една от най-сложните постановки, които съм правила. Стайлингът на „ Космическата Медуза“  съчетаващ лед осветление в конструкцията на дрехата и допълващо осветление в жълто, синьо и червено, беше най-дълго премисляната и многократно преправяна постановка. Тя е един от примерите, в моята подводна фотографска практика, които се появяват в защита на тезата, че всяко едно нещо се постига с упоритост и постоянство, стига да имаш ясна цел пред себе си.


       2015 година ще остане за мен като една особено важна, емблематична година, в която положих основите на един нов етап на развитие в  моята подводна фотография. През месец апил заминах  за Тенерифе, Канарски острови, където след около 2 месеца се запознах с испанката Jessica Avellaneda Aristi. Сякаш съдбата ни беше събрала, за да канонизираме енергията си в едно верую, което да пребъде в подводните сесии. Със Jess, толкова артистична и грациозна, заснех на Тенерифе най-добрите си подводни фотографии на потънал кораб, в пещера, със скатове ( stingrays) и костенурки. Най-голямото предизвикателство се оказа сесията с модел в сватбени одежди коленичил в молитва пред статуята на Virgen del Carmen потопена на 33 метра дълбочина. Сбъднах една от поредните свои подводни мечти без да предполагам, че тази сесия ще се окаже за момента и най-дълбоката направена такава в света.

   2016 година встъпи с низ от награди по конкурси, обещаващи предложения и нови амбициозни планове. Завърнах се в моята България и продължих да предавам своя опит в подводната фотография на други, желаещи да отдадът любовта си към морето.  А с това съм на път да сбъдна още една своя подводна мечта...

 

Награди:

2008, award winning for debut at the Varna International Photographic Saloon

May 2009 in the contest “All for the Sea” awarded with the special prize of Photosyntesis, Varna, Bulgaria
2009, during The Photovacation, Primorsko, Bulgaria, third prize in the Master slide contest
June 2011, Competition organized by Diving BG, award for the most artistic underwater photograph.
2013, International photographic salon Montenegro, Section monochrome photography, honourable mention for the picture “Underwater kingdom”.
2013, International Photographic Salon, Varna, Bulgaria, honourable mention for the underwater image “Ecstasy”
December 2013, First place in the prestigious competition Ocean Art Contest, Fashion & Divers category
May 2014, Second place in the Scubacam festival, category Photography of Model
2014 September 7-13, Eilat Red Sea World Underwater Photography Competition
-Third place in the category Fish and Fashion
-Award of the Mayor of Eilat + cover next catalog.
2015 gold medal winner in the anual awards of underwaterphotography.com, section fashion
2015 third place in the contest UW Maraton, Zagreb, Croatia – section Ambient with or without model, DSLR camera, photography “Impression in red”
- runner up, Creativity/ Fashion category, DSLR camera
2015, 2nd Underwater photography Contest Without Borders, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
First place DSLR White angle, photography “A love encounter”
Second place DSLR Macro, photography “Green way”
2015, PSA Silver in 8th INTERNATIONAL PHOTOGRAPHIC SALON VARNA, photography “Stingray Attack”
2015, 3rd prize in MARMARA FESTIVAL, BLACK & WHITE category
2016 Blu Cobalto Academi underwater contest
- second place with photography “Lost Galaxies“
- best of the show with photograph ”Fusion“
2016 bronze medal winner in the anual awards of underwaterphotography.com, Fashion category
2016 first place in the contest Underwater Photo Marathon, Zagreb, Croatia, Fashion category with DSLR camera
2016 second place in Mare Nordest contest, Italy, Diver/Fashion category
2016 PSA Gold in 2nd International salon of print and digital art photography Varna, photography “The Last dance” 
Digital category
2016, FIAP Bronze in 9th INTERNATIONAL PHOTOGRAPHIC SALON VARNA, photography “I can Fly” Nature category 
GPU Honorable mention, photography “The cage” Open Color category
FIAP Honorable mention, photography “Fusion” Monochrome category