мерцедес и неговото бъдеще

Председателят на борда на директорите на Daimler AG Дитер Цече се е изправил пред журналисти по време на световното автомобилно изложение в Детройт през този месец, за да представи най-новите модели на Mercedes-Benz: C-класата, GLA 45 AMG и S 600.

Цече на няколкото пъти споменава растежа и приходите на компанията, но премълчава, че луксозната марка е на трето място в класа си - след Audi и BMW. Това обаче трябва да се промени, казва той, до 2020. За плановете, стратегията и новите модели на Mercedes можете да прочете повече в интервюто на германския вестник Die Welt:


Навсякъде се чуват думите „най-добър в даден клас", „водещ в сегмента на" и подобни. Грешно ли е впечатлението, че автомобилното изложение в Детройт е по-оспорвано от всички останали?

Това е първото изложение за годината и може би поради тази причина всички заемат начална позиция и се подготвят. Самият аз не се чувствам особено по-различно в сравнение с изложенията в Женева, Франкфурт или Шанхай.

Не е ли важно в Америка да бъдеш първи?

В Америка има конкуренция и със сигурност натовареността тук е по-голяма в сравнение с други пазари. От друга страна обаче, това обяснява и моята реакция, тук се чувствам като у дома си и може би заради това не го изживявам толкова различно.

Поехте с Mercedes агресивен курс: нито един от най-важните модели на компанията не е по-стар от две години, а числата също вървят нагоре. Но все още не успявате да достигнете Audi и BMW. Изгърмяхте ли си патроните?

Тук ще представим новата C-класа, която е продуктът с най-много продажби при нас. И до края на десетилетието предстои да се появяват 30 нови модела, от които 13 напълно непознати.

Значи искате до 2020 отново да сте номер едно сред луксозните марки. Защо това всъщност е толкова важно? Не е ли Mercedes марка, която въобще не се нуждае да се доказва?

Марката Mercedes трябва винаги да показва лидерство. Въпросът е в коя дисциплина? Обемът на продажбите не би следвало да бъде решаващ. Но ако искаме да бъдем марка, която води индустрията, която да бъде свързвана с качество, тогава трябва да съчетаем нещата. Това означава да накараме повече клиенти да ни намерят за по-атрактивни, отколкото конкурентите. Няма смисъл да правим най-добрите луксозни автомобили, ако само ние го знаем и никой не го забелязва.